Potravinová soběstačnost v praxi

Jak na potravinovou soběstačnost

Je potravinová soběstačnost reálná? Kolik a jakého jídla spotřebujeme za rok? Co si dokážeme sami vypěstovat, zpracovat a uchovat nebo vyměnit s druhými? Tyto otázky jsme se snažili zodpovědet společně s Josem, který rok vážil, zapisoval co snědl. Pracoval jako zedník, bylo to v době jeho přechodu k vlastnímu pěstování zeleniny a ovoce, pekl si vlastní kváskový chleba. Za potraviny utratil kolem 500,- Kč měsíčně. Během své první pěstitelské sezóny zjistil, že je možné si jídlo vypěstovat vlastníma rukama na poměrně malé ploše.

Počítali jsme, třídili, porovnávali s oficiálními statistikami… a výsledek vám předkládáme. Na vyžádání zašleme tabulky, ze kterých jsme vycházeli.

SPOTŘEBA POTRAVIN –  Josef Zámečník, XII.2009- XI.2010
     kg součet

zdroj ČSÚ/kg

součet
OBILOVINY, MOUKA, PEČIVO 156 114,9
1 Chléb a pečivo 41,1 108,2
2 Obilí 87,6 2,2
3 Mouka 14,5 0
4 Rýže 12,8 4,5
5 MASO 22,1 22,1 75,9 75,9
MLÉKO, MLÉČNÉ VÝROBKY 99,5 106,8
6 Mléko kravské 89,3 57,6
7 Sýry 3,9 13,2
8 Ostatní mléčné výrobky 5,9 32,5
9 Tvaroh 0,4 3,5
10 VEJCE v kusech 209 242
TUKY 17,9 25,9
11 Máslo 6,2 4,9
12 Sádlo 1,2 4,7
13 Olej 10,5 9,6
14 Rostlinný tuk 0 3,5
15 Ztužený pokrmový tuk 0 3,2
OVOCE 45,9 87,5
16 Jablka 34,3 22,5
17 Hrušky 1,5 2,6
18 Švestky 2 4
19 Rybíz 0,3 1,2
20 Jižní ovoce 0,4 37,3
21 Ostatní ovoce mírného pásma neuvedeno 16,4
22 Ořechy loupané/ČSÚ ve skořápce 7,4 3,5
ZELENINA, LUŠTĚNINY, BRAMBORY 221,2 149,5
23 Zelenina celkem * 121,6 79,7
24 Luštěniny 13,5 2,5
25 Brambory 86,1 67,3
CUKR, MED, CUKROVINKY 20,8 52,6
26 Cukr 5,6 36
27 Kakaové výrobky 0,9 6,6
28 Nečokoládové cukrovinky 1,3 2,5
29 Včelí med 13 0,7
30 Cukrářské výrobky 0 6,8
OSTATNÍ POTRAVINY 2 10,5
31 Mák 1,5 0,3
32 Droždí 0,5 2
33 Polévkové přípravky 0 2
34 Sůl neuvedeno 6,2
POTRAVINY CELKEM 585,4 623,6
NÁPOJE CELKEM 2,7 295,2
35 Čaj 0,2 0,2
36 Melta/ Zrnková káva 2,5 2
37 Balené vody 0 293